Runebergin tortut

Viikonloppuna teki mieli leipoa ja ajattelin kokeilla Runebergin päivän lähestyessä tehdä klassikkotortuista vähän paremman version ilman vehnää ja valkaistua sokeria. Nuo pikatortut onnistuivat niin hyvin, että laitan reseptin tännekin! 

Käytän leivonnassa usein makeutukseen Erytriolia, kookossokeria tai hunajaa. Näissä edeltä mainituissa on matalampi glykeeminen indeksi ja siksi ne ovat paljon parempia vaihtoehtoja makeutukseen, kuin vakaistu sokeri. Joskus toki tulee tehtyä herkkuja myös ruokosokeriin, mutta tällöin pyrin valitsemaan sokerin luomulaatuisena. Työpaikan kahvihuoneessa nämä vaihtoehdot valkoiselle sokerille olivat useimmille täysin vieraita, joten tässä muillekin vinkiksi vaihtoehtoisia tapoja makeutukseen. 

Erytrioli, eli karppisokeri, on sokerialkoholi ja sitä esiintyy luontaisesti monissa hedelmissä pieninä määrinä. Erytriolin makeus on n. 60-80% perinteisen valkoisen sokerin (sakkaroosin) makeudesta. Erytriolia löytyy nykyään hyvin isojen ruokakauppojen sokeri- ja leivonta-ainehyllystä. Olen käyttänyt muun muassa Foodinin erytriolia tai YesDelin karppisokeria

Kookossokeri taas tuotetaan kookoksen kukinnoista valutettavasta nektariinista keittämällä ja sen maku muistuttaa karamellisoitua täysruokosokeria. Itselläni on ollut käytössä useista Prismoistakin löytyvät OrganigHealth merkin kookossokeri, sekä Puhdistamon kookossokeri

Tässä helppo ohje, joka on vielä nopea toteuttaa. Taikina onnistuu varmasti myös lasten kanssa, sillä sen voi halutessaan tehdä myös yksinkertaisesti sekoittamalla kaikki ainekset keskenään sähkövatkaimella. Tällöin tortut eivät kokoa aivan yhtä paljoa kuin noudattamalla työvaiheita, mutta maku on varmasti siitä huolimatta hyvä!

GLUTEENITTOMAT RUNEBERGIN TORTUT (6 kpl muffinssivuokassa)

  • 100g Voita tai Kookosöljyä
  • 1 dl kookossokeria/ karppisokeria (erytrioli)
  • 1 muna
  • 1 ½ dl kaurajauhoja (Gluteeniton, myllynparas)
  • ½ dl mantelijauhetta
  • ½ dl mantelirouhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • (karvasmantelia)
  • 2d vadelmia, makeutusta halutessasi
  1. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja valitsemasi sokeri.
  2. Lisää muna koko ajan vatkaten.
  3. Yhdistä kaikki kuivat aineet
  4. Lisää kuiva-aineseos taikinaan. Vatkaa kevyesti, sen verran että kaikki sekoittuvat.
  5. Jaa muffinssivuokiin.
  6. Paista 180-200C n. 10min, että tortut kohoavat ja saavat väriä.

Siirrä tortut jäähtymään. Keitä vadelmat pienen vesitilkan kanssa kattilassa hilloksi tai soseuta kotimaiset vadelmat raakana. Makeuta hillo halutessasi.

Tee jäähtyneisiin muffinsseihin lusikan varrella pieni kolo, johon valutat hilloa ja levitä hilloa haluamasi määrä myös tortun päälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *