PALEOPULLAA

Runebergin torttujen lisäksi myös toinen helmikuun klassikkoherkku, laskiaispulla, huutelee kahviloiden ja kauppojen herkkutiskillä. Moni kärsii kuitenkin vehnän ja muiden gluteeniviljojen, hiivan, sekä valkoisen sokerin aiheuttamista vatsaoireista, kuten turvotuksesta, ilmavaivoista ja vatsakivuista. Tällaiset oireet kertovat syödyn  ruoka-aineen aiheuttavan haasteita ruuansulatukselle ja suolistolle, eikä se ole elimistön normaalitila. Itse aloin kärsiä muun muassa vehnän ja maidon aiheuttamista vatsaongelmista lähes 10 vuotta sitten ja olen siitä asti valinnut korvaavia vaihtoehtoja sellaisille ruoka-aineille, jotka itselleni aiheuttavat vatsanväänteitä.

Gluteenittomia reseptejä löytyy nykyään jo helposti monilta sivustoilta, ja kauppojen valikoimat ovat vuosien mittaan laajentuneet valtavasti gluteenittomien tuotteiden osalta. Myös erilaiset kasvipohjaset maitotuotteiden korvaajat ovat alkaneet saada marketeissa hyllytilaa ja niiden valikoimat tuntuvat kasvavan koko ajan. Se mitä itse kaipasin pitkään, on täysin viljaton, maidoton ja hiivaton pullataikina. Etsin ja kokeilin monia ohjeita, mutten ollut koskaan tyytyväinen joko makuun tai koostumukseen. Oli siis sovellettava. 

Ilman hiivaa valmistettava pullataikina ei tietenkään vastaa tavallista hiivalla kohotettavaa vehnäpullataikinaa, vaan on koostumukseltaan huomattavasti tiiviimpää. Tätä viljatonta, hiivatonta ja tavallista sokeria sisältämätöntä pullataikinareseptiä olen hionut varmaan neljä vuotta! 

Olen testaillut ohjetta monilla eri valmistajien tuotteilla ja tullut siihen tulokseen, että oleellisin ainesosa reseptissä on Farinan psyllium. Muiden valmistajien psylliumjauheilla en ole saanut taikinaan vastaavaa kuohkeutta ja sitkoa. Myös kananmunat kannattaa valita mahdollisimman suurina ja käyttää huoneenlämpöisinä. 

Viikonloppuna testattiin ohjetta vielä siten, että Marko leipoi ohjeen mukaan nämä laskiaispullat ja korvapuustit, jotka ohjeen kuvissa esiintyvät. Tämä ohje on siis myös miehille ja insinööreille soveltuva 😉 Resepti ei kuitenkaan ole kaikkein helpoin leivontaohje toteuttaa ja vaatii hieman kärsivällisyyttä. Kannattaa kuitenkin antaa mahdollisuus näille vehnäpullankorvikkeille; mausta ei ole tingitty ja vatsakin kiittää paremmasta valinnasta.

Taikinasta tulee 8 pyöreää pullaa/isoa korvapuustia tai puoliksi jaettuna 6-8 pientä korvapuustia ja 4 pyöreää pullaa. 

KORVAPUUSTIT TAI PYÖREÄT PULLAT

(Gluteeniton, maidoton, hiivaton)

  • 1dl kookosjauhoja
  • 1dl mantelijauhetta (mahdollisimman hienoa, esim meira)
  • 1dl tummaa jyttejauhoa (tai kookos/pähkinäjauhoa jos haluat viljattoman)
  • 3 rkl psylliumjauhetta (farina)
  • 1-1,5dl kookospalmusokeria tai muuta haluamaasi sokeria (luomu ruokosokeri, erytrioli..)
  • 2 tl leivinjauhetta
  • ½ tl vuorisuolaa (tai muuta raffinoimatonta suolaa)
  • 1-2 rkl kardemummaa maun mukaan
  • 3 ISOA munaa (esim gmo-vapaa isotalon farmimuna)
  • 3 rkl sulaa kookosöljyä, gheetä, tai voita
  • 1,5dl paksua mutta juoksevaa kookoskermaa esim KARA, Santamaria (Käytä vain kookosmaidon paksu osa, ei kirkasta nesteosaa!)
  • (tarvittaessa tilkka kuumaa vettä)

Korvapuustien täyte

  • Voita, kanelia, vaniljajauhetta tai vaniljasokeria, kookossokeria

Laskiaispullien täyte

  • Kookoskerma (jääkaapissa säilytettynä, jotta kerma ja neste erottuvat), vaniljajauhe, hunajaa maun mukaan
  • Vadelmia soseutettuna (makeuta halutessasi)

Työvaiheet

  1. Valmistele työvaiheet 2-4 ennen kuin alat sekoittamaan aineita ja laita uuni lämpenemään 180C asteeseen.
  2. Valitse taikinaa varten n. 2-3 litran kulho ja sekoita kaikki kuivat aineet keskenään, myös sokerit.
  3. Sulata valitsemasi rasva omassa kipossa. Voit sulattaa valmiiksi myös korvapuustien täytteeseen tulevan rasvan.
  4. Jos kookoskerma on paksussa “köntissä”, sekoita kermaa käsin, tai tarvittaessa blendaa kookoskerma, jotta se on paksua, mutta hieman juoksevaa, koostumukseltaan kuten jogurtti. Huoneenlämpöinen Karan 24% kerma on yleensä koostumukselta sopivaa.
  5. Lisää munat kuivien aineiden joukkoon ja vatkaa sähkövatkaimella hetki, kunnes taikina muuttuu kokkareiseksi.
  6. Lisää sulatettu rasva ja kookosmaito 1/2 dl kerrallaan. Vatkaa taikinaa, kunnes se alkaa turvota (muutama minuutti).
  7. Jos taikina jää liian paksuksi (kookosmaito on ollut kovin paksua), lisää lusikalla kiehautettua vettä tilkka kerrallaan koko ajan sekoittaen, kunnes taikina on sopivan jämäkkää.
  8. Taikinan tulisi valmiina muistuttaa paksua kakkutaikinaa, jossa on psylliumin tuoma “sitko”. Pullataikinaksi se voi vaikuttaa löysälle.
  9. HUOM! Älä vaivaa taikinaa kuten normaalia pullataikinaa, vaan käsittele taikinaa varovasti, että sen ilmavuus säilyy.
  10. Jauhota leivinpaperi jyttejauholla. Kaada taikina leivinpaperille ja ripottele sen päälle jauhoja. Varmista, että kätesi ovat kuivat ennen taikinan käsittelyä.
  11. Pyöreitä pullia varten kieritä taikinasta varovasti paksu pötkö ja jaa taikina 8 osaan. Pyörittele pullat varoen käsien välissä pyöreiksi.
  12. Korvapuusteja varten taputtele taikina varovasti jauhotetuin käsin n. ½ -1 cm paksuksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Varo painamasta taikinaa liikaa, jotta se ei tartu alla olevaan leivinpaperiin kiinni.
  13. Voitele levy huoneenlämpöisellä voilla/kookosöljyllä, ripottele kookossokeria, vaniljaa ja kanelia pinnalle.
  14. Kääri levy rullalle tarvittaessa leivinpaperia apuna käyttäen ja leikkaa rulla kolmion mallisiksi paloiksi. Nosta kolmiot kärki ylöspäin pellille ja paina varovasti korvapuusteiksi.
  15. Voitele munalla, koristele esim kookos-/mantelilastuilla, ja paista uunin keskitasolla 180C asteessa n. 20-25 min.
  16. Laskiaispullia varten valuta kookoskermasta kirkas neste pois ja käytä vain paksu kermaosa. Sekoita kermaan hunajaa ja vaniljajauhetta maun mukaan. Soseuta vadelmat. Anna pullien jäähtyä ennen täyttämistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *